National Geographic - 2022

Ik zoek participanten voor dit project. Ben jij of ken jij er een? Stuur mij een mail naar photography@hoesseinalkisaei.com

Laatste update:

30-12-2022

Beste lezer,


Voor mijn Masterclass Fotografie bij National Geographic NL dien ik gedurende het leertraject een fotografie reportage uit te voeren dat te maken heeft met 'impact'. Mijn keuze is gevallen op het thema 'de Islamitische hoofddoek'.

De hoofddoek, als thema, kan op vele manieren benaderd en geïnterpreteerd worden. De een vindt het een symbool, de ander een religieuze verplichting, weer een ander een modieus product. Het gebruik van de hoofddoek wordt dus ook bepaald door de interpretatie en betekenis die een individu eraan koppelt.

De hoofddoek heeft niet alleen een impact op diegene die het gebruikt/draagt, maar ook op de omgeving. Vrijwel iedere persoon heeft er een mening over als je hem/haar ernaar zou vragen. En ook deze meningen verschillen per aanschouwer, afhankelijk van wat het mentaal model over de hoofddoek is.

Kortom, de hoofddoek heeft impact. De vraag is alleen wat voor impact het heeft en hoe je dit middels fotografie vastlegt.


"Wat is de impact van de hoofddoek?"

De weg naar het eindresultaat van de reportage is een artistieke zoektocht met niet altijd een duidelijk pad. Ook de boodschap vergt het nodige denkwerk en experimentatie om het zo goed mogelijk over te kunnen brengen aan de buitenwereld. Wel is het zo dat te allen tijde deze reportage en opdracht recht moet doen aan de personen in beeld, het verhaal en aan mezelf als fotograaf.


Enkele manieren om het thema vast te leggen:

  • documentaire video met verhalen van modellen (video)

  • portretfoto van model met hoofddoek (foto)

  • sfeerimpressie van omgeving en model (foto en video)

  • binnenkant winkel dat hoofddoeken verkoopt (foto en video)

  • moskee, stichting, bedrijf (foto en video)

  • de hoofddoek zonder model (foto en video)

  • verschillende professies (foto en video)

  • en meer...


Het wil niet zeggen dat alle bovenstaande ideeën en beelden in de uiteindelijke selectie van de reportage eindigen. Het hangt namelijk sterk af van hoe het verhaal vorm krijgt gedurende het proces en wat de uiteindelijke boodschap wordt. Ook wil ik ideeën en feedback vanuit participanten krijgen over hoe we de boodschap eventueel nog beter en krachtiger kunnen vastleggen.


Het is van belang dat het verhaal van 'de impact van de hoofddoek' op een zo duidelijke en eerlijk mogelijke manier verteld wordt, omdat maatschappijen nog altijd niet even inclusief jegens de vrouw met de hoofddoek zijn. Hiernaast zijn veel mensen ook niet bewust van wat een Islamitische vrouw drijft om een hoofddoek te dragen. Wanneer was het eerste moment dat ze de hoofddoek voor het eerst opdeed? Wat maakt ze mee tijdens het dragen hiervan? Is de hoofddoek iets waar je sympathie voor kunt krijgen en is het een onderwerp dat bespreekbaar is of blijft het altijd gevoelig? Welke kant van 'de impact van de hoofddoek' heeft de maatschappij nog niet gezien? Allerlei vragen die alleen te beantwoorden zijn door de Islamitische vrouw met hoofddoek, of de vrouw die het na het dragen heeft afgedaan.


In de komende weken ontmoet ik graag participanten die ervaringsdeskundigen zijn en bereid zijn om voor een camera een eerlijk beeld te delen. Uiteraard bespreek ik vooraf wat voor beelden we wellicht vastleggen.

Ik zoek participanten voor dit project. Ben jij of ken jij er een? Stuur mij een mail naar photography@hoesseinalkisaei.com

VOORTGANG

Participant 1